Urządzenia Gastro

Wszystko o sprzęcie, serwisie oraz sposobach czyszczenia urządzeń gastronomicznych

Turecki przysmak

Prawdopodobnie większość osób jadła kebaba chociaż raz. Ci, którym zasmakował, na pewno wracają po więcej. I choć w Turcji określenie „kebab” nie jest jednoznaczne i może odnosić się do mięsa przyrządzanego na wiele sposobów, u nas nazwa ta przywodzi na myśl konkretny rodzaj tej potrawy.

Kebab w Polsce

W naszym kraju występuje głównie jedna odmiana tego tureckiego dania, mianowicie döner kebab, co w języku tureckim znaczy tyle, co „obracające się pieczone mięso”. Tradycyjnie mięsem tym jest baranina, jednak w Polsce częściej spotyka się wołowinę lub kurczaka. Kebab nie może zawierać wieprzowiny, ze względu na Halal (muzułmanie, zgodnie z zaleceniami Koranu, nie mogą jeść tego mięsa). W polskiej wersji kebaba podaje się w macy, picie lub bułce. Składa się on z mięsa, surówki warzywnej i sosów (ostrych bądź łagodnych). Często jest też podawany po prostu na talerzu w towarzystwie frytek. W naszym kraju to danie uchodzi za fast food.

Jak zrobić kebaba samemu?

Domowe sposoby są opracowywane i wykorzystywane w takich dziedzinach jak gotowanie, kosmetyki czy lekarstwa. Kebab również doczekał się przepisów na swoją domową wersję. Opcji jest wiele, dlatego warto się z nimi zapoznać i wybrać tę, która najbardziej nam odpowiada.

Natomiast jeśli chcemy przygotowywać kebaba nie tylko dla siebie i najbliższych, ale także na większą skalę, na przykład w przeznaczonym do tego lokalu, będziemy potrzebować specjalnych maszyn. Na rynku działają producenci, którzy oferują szeroką gamę urządzeń do robienia kebaba oraz wymiennych części. Potis jest jedną z tych firm – wśród produktów proponowanych przez tę markę można znaleźć takie urządzenia jak gyrosy gazowe, elektryczne i ceramicznie.

Popularność kebaba nie słabnie – to nadal potrawa uwielbiana przez wielu Polaków. Dlatego lokal oferujący to danie, dbający o odpowiednie jego przygotowanie i wystrój na pewno przyciągną klientów. Jeśli zależy nam na jakości serwowanego jedzenia, warto zainwestować w profesjonalny sprzęt.

Wiktoria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top