Wszyscy wiemy, że mikrofalówki służą do podgrzewania jedzenia. Nie jest to jednak ich jedyna funkcja. W kuchenkach mikrofalowych można również rozmrażać produkty spożywcze, a nawet przygotowywać posiłki. Oto kilka propozycji.
Przykładowe potrawy
Ciasto w kubku. To jedna z najpopularniejszych opcji pieczenia w mikrofali. Podstawowe składniki to mąka, cukier, jajko i mleko. Dodatkowo do ciasta można dodać kakao, czekoladę, owoce lub bakalie.
Pieczone ziemniaki. To dobry sposób, jeśli nie chcesz czekać, aż upieką się w piekarniku. Wystarczy umyć je dokładnie, ponacinać (to bardzo ważny element – inaczej ziemniaki wybuchną!), a potem podgrzewać przez 10 minut w mikrofali od czasu do czasu kontrolując, co dzieje się wewnątrz. Ziemniaki można doprawić masłem czosnkowym.
Owsianka z dodatkiem dyniowego pureé. Jedyne co trzeba zrobić, to wymieszać mleko z płatkami owsianymi, włożyć do naczynia odpowiedniego do mikrofalówki i podgrzewać przez 1-2 minuty na najwyższej mocy. Jeśli konsystencja nie jest wystarczająco zadowalająca, należy dodać płatków lub mleka, po czym znowu podgrzać. Na koniec mieszamy wszystko z dyniowym pureé, podgrzewamy przez 20 sekund i gotowe!
To tylko kilka przykładów potraw, które można przyrządzić w mikrofalówce. Trzeba pamiętać jednak o tym, że podczas eksperymentowania z tym urządzeniem należy być ostrożnym i nie wkładać do niej produktów, które nie są tam przeznaczone. Pół biedy, jeśli jedyną szkodą będzie konieczność wymiany części do kuchenki mikrofalowej lub całego sprzętu. Jeśli jednak to nam stanie się krzywda… Sprawa będzie o wiele poważniejsza.