Rozpoczął się sezon na świeże owoce i warzywa, a co za tym idzie, coraz więcej ludzi zaczyna robić z nich dżemy, kompoty i soki. Skupmy się na tych ostatnich. Z jakich składników warto robić soki, aby były korzystne dla naszego zdrowia?
Bogactwo witamin i minerałów
Warzywa i owoce zawierają wiele wartości odżywczych, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Wszyscy wiemy, że są zdrowe, ale jakie konkretne korzyści mogą nam przynieść? Przyjrzyjmy się kilku z dobrze nam znanych owoców.
Jabłka. Jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce – tanie, łatwo dostępne i można wykorzystać je do wielu potraw, deserów i napojów. Najlepiej jeść je ze skórką, bo to właśnie w niej znajduje się najwięcej witamin. Jabłka zawierają dużo błonnika, dlatego pomagają w walce z zaparciami i regulują pracę jelit.
Banany. Zawierają dużo potasu. Są polecane osobom z nadciśnieniem, ale powinny unikać ich osoby chore na cukrzycę, ponieważ banany mają sporo kalorii i wysoki indeks glikemiczny.
Pomarańcze. Dostarczają witamin korzystnych dla skóry oraz nerwów. Zawierają też potas, a zatem pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca.
Marchewki. Przyporządkowanie ich do grupy owoców lub warzyw jest kwestią sporną. Zawierają beta-karoten, który dobrze wpływa na wzrok, odporność oraz cerę. Wspomaga on również opóźnienie tworzenia się zmarszczek, przyspiesza za to opalanie. Trzeba jednak uważać – nadmierne spożycie może skutkować problemami z wątrobą, nadmierną pobudliwością, skórą i wzrokiem.
Grejpfrut. Polecamy dla osób na diecie, ponieważ przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ma też właściwość odtruwania organizmu z toksyn. Może również obniżyć poziom glukozy we krwi.
To tylko kilka przykładowych owoców, które warto uwzględnić w swojej diecie. Można przyjmować je w formie soków robionych w blenderze, wyciskarce lub sokowirówce. Jeśli masz któreś z tych urządzeń, ale jest ono uszkodzone, możesz znaleźć w Internecie wymienne części do wyciskarki, sokowirówki lub blendera, naprawić maszynę i cieszyć się pysznymi sokami ze świeżych owoców.